03.11.2014

Birkaç gündür basında yer alan, bir öğrencinin haksız şekilde okulumuza kaydedilmesi ile ilgili haberler konusunda bilgi paylaşımında bulunmak isteriz.

Milli Eğitim Bakanlığı İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okulumuza tebliğ ettiği yazılı talimatı gereğince okulumuzun hazırlık sınıfına 30.10.2014 tarihinde bir öğrenci kaydı yapılmak zorunda kalınmıştır. Okulumuzun ilan ettiği168 kişilik kontenjan dolmuş olduğu halde, bu öğrenci 169. öğrenci olarak kayıt olmuştur. Öğrenci, Özel Okullar Birliği’nin yayınladığı ve  sınavla öğrenci kayıt-kabul eden özel okulların bu yıl uyguladığı başvuru kılavuzuna göre okulumuza özel okul puanı tutmadığı halde MEB’den gelen emir doğrultusunda kayıt olmuştur. Öğrenci velisi TEOG (YEP) puanına göre öğrenci alımı yapılsaydı, öğrencinin okula kayıt yaptırma hakkı olacağı iddiasıyla öğrencinin okula kaydının yapılmasını talep etmiş ve bu durum MEB yetkilileri tarafından onaylanmıştır.

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün 10.10.2014 tarihli 15520822/405.99/4487100 sayılı yazıları, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 17.10.2014 tarihli ve 50720270/405/4658413 sayılı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 20.10.2014 tarihli ve 83711363/405.01/4678499 sayılı yazılarında; bir öğrencinin kayıt durumuyla ilgili değerlendirme yapılmış ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden okulumuza ulaşan yazıda, öğrencinin kaydının velinin tercihi doğrultusunda Üsküdar Amerikan Lisesi’ne yapılması bildirilmiştir.

Okul yönetimi, öğrencinin, Üsküdar Amerikan Lisesi kapanış puanının altında bir puan aldığı için ön kayıt hakkı bile kazanamadığı, dolayısıyla bu öğrencinin kayıdını yaptırmanın uygun olmadığını bildirmiştir.

Ancak buna rağmen öğrenci velisi, yukarıda belirtilen MEB İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün  yazılı onayına dayanarak kayıtlı bulunduğu eski okulundan kaydının aynı gün içinde e-okul üzerinden Üsküdar Amerikan Lisesi’ne alınmasını sağlamıştır.

Velinin öğrenciyi derse girmek üzere okula getirdiği gün olan 28 Ekim tarihinde ve öncesinde okul yöneticilerinin itirazlarını defalarca yinelemeleri üzerine okula, öğrencinin “e-okul sisteminde kayıtlı bulunduğu Özel Üsküdar Amerikan Lisesi’ne alınmadığı” yönünde bir ihtarname ve ihbarname öğrencinin velisi ve avukatları tarafından gönderilmiştir.

Okul yönetimi, özel okulların ve okulumuzun bu yıl uyguladığı puan sistemine göre kayıt hakkı kazanan diğer öğrenciler nezdinde bu haksız durumun ortadan kaldırılması, Üsküdar Amerikan Lisesi’nin hakkında,  özel okulların uyguladığı  puanlamanın dışında bir uygulama yapmak  zorunda  bırakılması nedeniyle haksız yere olumsuz bir görüş oluşmaması ve en önemlisi , diğer öğrenciler ve veliler nezdinde öğrenci ayrıcalıklı olarak tanınacağı  için gerekli değerlendirmenin bir kez daha yapılması için Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine yazılı olarak başvuruda bulunmuştur.

Saygılarımızla,

Üsküdar Amerikan Lisesi