Yetişkinliğe giden yolda çocuklarımıza eşlik edebilmek için ....

Özel Üsküdar Amerikan Lisesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bölümü, öğrencilerimizin çocukluktan yetişkinliğe sağlıklı bir geçiş yapmalarını amaçlamaktadır. Bölüm,öğrencilerimizin zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimine eşlik ederken;

• Öğrencinin kendini tanımasına
  • Problem çözme gücünü geliştirerek, doğru kararlar verebilmesine
  • Çevresi ile sağlıklı bir iletişim kurması için gerekli tutum ve becerileri kazanmasına
  • Sağlıklı bir ruh yapısına sahip, topluma yararlı bir kişi olarak yetişmesine yardımcı olmaktadır

Rehberlik ve Psikolojik Danışma hizmetinin temeli güvendir.

Her psikolojik danışman, hazırlık seviyesinden başlayarak öğrencileri mezun oluncaya kadar takip etmektedir. Bu ilişki, psikolojik danışman ve öğrencilerin birbirlerini daha yakından tanımasına, ortak bir dil oluşturmasına ve en temel unsurlardan biri olan güven ilişkisinin kurulmasına katkı sağlamaktadır.

Sınıf Rehber Öğretmenleri ve Psikolojik Danışmanlar tarafından gerçekleştirilen sınıf rehberlik saatleri haftada bir ders saati olup, uygulanan çalışmalar Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredat programına ve öğrencilerin gereksinimlerine yönelik hazırlanmaktadır.  Sınıf rehberlik saatlerinde, ergenlik dönemi, motivasyon, liderlik, arkadaş ilişkileri,iletişim becerileri, bağımlılık, sınav kaygısı ile başetme, ders çalışma tutumları ve meslek seçimi gibi konular ele alınmaktadır.

Öğrencilerin üniversiteye hazırlık sürecinde, ilgi ve hedefleri doğrultusunda ders ve meslek seçimi süreçlerine paralel olarak çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalar,Türk Üniversiteleri ve Yabancı Üniversiteler Danışmanları ile işbirliği içinde  yürütülmektedir. Ayrıca öğrencilerimiz için düzenli olarak Kariyer Günü, Cinsel Sağlık Eğitim Programı, Akademik Başarı ve Motivasyona yönelik grup çalışmaları yapılmaktadır.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetinin her insanın biricik ve tek olduğu bilinciyle etkin bir şekilde yürüttüğü bireysel danışma açıklık, dürüstlük, gizlilik ve bireye saygı ilkeleri çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Bireysel danışma süreci, öğrenci-veli-öğretmen işbirliği sağlanarak yürütülmektedir.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bölümü çalışmalarını okul psikiyatristiyle birlikte yürütülen süpervizyonlarla da desteklemektedir.

Öğrencilerle Yürütülen Çalışmalar:

• Bireysel Görüşmeler
  • Rehberlik Saatinde Sınıf Çalışmaları
  • Öğrenci grup çalışmaları (ihtiyaca yönelik)
  • Ders Çalışma Alışkanlıkları Grup çalışması düzenli olarak her yıl açılır.
  • Akademik & Mesleki Rehberlik Çalışmaları / Görüşmeler
  • Oryantasyon Programı