Üsküdar Amerikan Lisesi öğrencileri Kaan Yakup Özkök ve Zeynep Tuana Aliş, sesten kullanılabilir elektrik elde ettikleri projeleri ile dünya çapında ödüller kazanmaya devam ediyor.

31 Mayıs-5 Haziran 2015 tarihlerinde Amsterdam’da  INESPO’da (International Environmental Project Olympiad), 824 proje arasında İKİNCİ olarak Gümüş Madalya kazanan öğrencilerimiz bu kez de 14-19 Haziran 2015 tarihlerinde ABD’nin New York eyaletinde yapılan GENIUS OLYMPIAD’da Grand Award - tüm dünyadan 440 proje arasında BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ kazandılar.

Bu çevreci ve inovatif projeleri için öğrencilerimizi yürekten kutluyoruz.

ALTERNATİF YÖNTEMLE SESTEN KULLANILABİLİR ELEKTRİK ELDESİ

PROJE ÖZETİ

Dünyamızdaki enerji kaynaklarının sınırlı olması ve giderek tükenmesi, fosil enerji kaynaklarının çevreye verdiği zararlar, bilim insanlarını alternatif çözümler üretmeye yöneltmiş, yenilenebilir enerji kaynakları üzerine yapılan araştırmaları artırmıştır.

Fosil yakıtlar havayı, diğer türdeki atıklar denizleri, gölleri ve çevreyi kirleterek yaşamımızı tehdit etmektedir. Kirlilik denildiğinde ilk akla gelen çevresel atıklar ve kirleticiler olmaktadır. Ancak özellikle büyük şehirlerde en az bunlar kadar önemli olan gürültü kirliliği de canlılara psikolojik ve işitsel açıdan büyük zararlar vermektedir.

Bu çalışmada; çevresel gürültü ve ses kaynaklarından yararlanarak elektrik enerjisi elde etmenin yolları araştırılmıştır. Bu amaçla yeni nesil bir elektronik devre yardımıyla çevresel sesi toplayarak kullanılabilir hale getiren elektronik ses havuzu devresi geliştirilmiştir. Deneylerde dinamik mikrofon ve yüksek empedanslı seri hoparlörler kullanılarak ses hasat deneyleri yapılmış, toplanılan sesten elde edilen voltaj elektronik devreler yardımıyla, cep telefonları, mp3 çalarlar gibi taşınabilir cihazları şarj edebilecek düzeye getirilmiş ve bataryaları şarj edebildiği gösterilmiştir.

Yapılan bu çalışmayla bilimsel araştırmalara yeni bir boyut kazandırmak amaçlanmıştır.