Model Birleşmiş Milletler Üsküdar Amerikan Lisesi’nde  toplanıyor.

Genç delegeler 27- 30 Kasım 2014 tarihlerinde tartışmalı dünya sorunlarını ele alacak.

Birleşmiş Milletler Örgütü’nün alt kuruluşlarından biri olan Lahey Uluslararası Model Birleşmiş Milletler (THIMUN)’a bağlı olarak düzenlenen Türkiye Uluslararası Birleşmiş Milletler Konferansı (TIMUN) 46 okuldan 474 öğrencinin katılımıyla gerçekleşecek. Türkiye Uluslararası Model Birleşmiş Milletler Konferansı 27-30 Kasım tarihlerinde Sağlık ve Eğitim Vakfı’na bağlı Üsküdar Amerikan Lisesi’nde yapılacak.

Bu yıl yurtdışından 183 , Türkiye’den ise 281 öğrencinin katılacağı konferansın onur konuğu Karabekir Akkoyunlu. London School of Economics’ de (LSE) doktorasını tamamlayan Akkoyunlu, Türkiye ve İran arasındaki siyasi değişimi inceliyor ve aynı zamanda LSE’ deki öğrencilere demokratikleşme ve Orta Doğu siyaseti konularında dersler veriyor. Karabekir Akkoyunlu, konferansın açılışında dünyanın her yanından gelen öğrencilere uluslararası politika hakkında kendi görüşlerini bildirecek ve “Azınlığın Gücü”nü anlatacak.

Konferansa 21. kez ev sahipliği yapacak olan Üsküdar Amerikan Lisesi, Türkiye’de Uluslararası Model BM konferansı düzenleyen ilk okuldur. Mısır, Almanya, Hollanda, İsrail, Filistin, Ürdün, İtalya, Norveç, Fransa ve Suudi Arabistan’dan katılacak olan öğrenciler ile bu yılki konferansımız bir kez daha dünyayı ilgilendiren konuların tartışılmasına ve verimli çözümlerin üretilmesine öncülük edecektir. “Azınlığın Gücü” temasının altında öğrenci delegeler bugünün sorunlarının yarına etkilerini tartışıp, yarının sorunlarını ortaya çıkmadan tahmin etmeye çalışacaklar. Azınlıkların yahut küçük gibi görünen sorunları her açıdan araştıracak ve bu sorunlara çözüm bulmaya çalışacaklar. Güney Sudan’da yapılan yasa dışı silah ticareti, Somali sorunu, Afrika’da temiz suya ulaşım ve sağlık sorunları ve Ukrayna’nın siyasi dengesizliği tartışılacak konuların sadece bir kaçıdır.

Türkiye Uluslararası Model Birleşmiş Milletler Konferansı, Uluslararası Adalet Divanının bir uyarlamasıyla da beraber 9 komiteden oluşmaktadır. Bu komiteler Ekonomik ve Sosyal komite; Güvenlik Konseyi; “Azınlığın Gücü” özel komitesi; Çevre, Silahsızlanma, Sınır Sorunları, İnsan Hakları Komitesi ve Yasal Komitedir. Komitelerin her biri, son derece deneyimli Model Birleşmiş Milletler kulübü öğrencileri tarafından yönetilmektedir. Bu sene Uluslararası Adalet Divanı iki farklı oturumda iki farklı davayı ele alacak. Bu davalar İngiltere ve İspanya ülkelerinin Gibraltar bölgesindeki toprak çatışması ve  Fas ve İspanya ülkelerinin Ceuta, Melilla, Perejil, Penon de Velez de la Gomera, Alhucemas and the Chafarinas Adaları üzerindeki egemenlik çatışması şeklinde ele alınacaktır. TIMUN Konferansı’nın esas amacı öğrencilerin dünyaya karşı bakış açılarını geliştirmek, onları dünya sorunlarına duyarlı global vatandaşlar haline getirmektir. TIMUN öğrencilere neredeyse gerçek bir Birleşmiş Milletler ortamı yaratılarak, politika ve insan haklarının tartışıldığı bir konferanstır. THIMUN kurucularından David Williams’ın söylediği gibi “dünyanın tartıştığı birçok konuyu genç beyinler münazaralarla masa başında çözüyorlar.”