2016-2017 Öğretim Yılı 2. Dönem Yemek Ücreti hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

 

Okul Yemek Hizmeti dönemsel sözleşmelerle güvenilir firmalar tarafından verilir. Şu anda personel ve öğrenci yemek hizmeti, İngiliz COMPASS ve STFA eşit ortaklı SOFRA A.Ş. (www.sofrayemek.com.tr) tarafından sağlanmaktadır.

 

Uluslararası ve Türkiye kalite standartlarında üretim ve servis yapan SOFRA A.Ş., ISO 9001:2000, TS EN 22000, OHSAS TS 18001, TSE Yeterlilik Belgesi, TS EN ISO 14001, SA 8000, Gıda Üretim ve Gıda Sicil sertifikalarna sahiptir.

 

SOFRA A.Ş. yabancı partnerinin özellikle eğitim kurumlarında çocukların sağlıklı ve dengeli beslenerek mutlu ve uzun bir yaşamın temellerini atabilmeleri için geliştirdiği "Eat-Learn-Live" programınıTürkiye'ye uyarlamış ve uygulamaya sokmuştur. Çocukların yemek saatlerinde dengeli seçimler yapabilmelerine yardımcı olmak amacıyla uygulanan bu program çerçevesinde eğitim kurumlarında hem öğrencilere hem de veli ve okul yöneticilerine yönelik bir sağlıklı beslenme seminer dizisi başlatılmıştır.

 

Şirket, kalite yönetim sistemi standart gereklilikleri doğrultusunda mönü planlama aşamasından başlayarak yemeğin sunulması ve sonrasında örnek numunelerin saklanmasına kadar tüm süreç kurallara bağlanmıştır.

 

Yemekhanelerde kullanılan hammaddeler Türkiye'nin en seçkin firmalarından tedarik edilir ve tedarikçiler rutin kontrollere tabi tutulur.

 

Mönüler mevsimin sebze ve meyvelerine göre sağlıklı ve dengeli beslenme prensipleri çerçevesinde ve öğrencilerimizin günlük kalori ihtiyaçları da göz önünde bulundurularak hazırlanır. Mönülerin çocuklarımızın damak zevki kadar gözlerine de hitap etmesi için görsel anlamda doyurucu olmasına özen gösterilir.

 

Yemeklerde kalp ve damar sağlığı bakımından olumsuz etkileri olan tereyağ ve margarin gibi katı yağlar kesinlikle kullanılmaz. Bunların yerine bitkisel kaynaklı sıvıyağlar; örneğin ayçiçek, mısır özü, zeytinyağı ve doymamış yağ içeriği bakımından zengin yemeklik yağlar kullanılır. Yemeklik margarinlere sadece açma, poğaça gibi bazı pastane ürünlerinin imalatında yer verilir.

 

Yemeklerde kızartma yöntemi ile hazırlanan reçeteler en aza indirilmiştir. Kızartma yerine genellikle daha sağlıklı olan fırında, ızgarada ve haşlama ile pişirme yöntemleri tercih edilir.

 

Yemeklerde katkı malzemesi olan ürünlerin ve konservelerin kullanımı sınırlandırılmıştır. Her türlü gıda boyaları, tatlandırıcı ve bulyonların kullanımı ise yasaktır.

 

Hava sıcaklıklarının yüksek olduğu dönemlerde  (Mayıs-Kasım ayları arasında), yapım tekniği bakımından riskli olan gıdaların üretimi kesinlikle yasaktır. Bazı çok riskli gıdaların ise mönülerde tüm yıl boyunca sunulması uygun görülmez.

 

Mutfak ve çalışan personel hijyen açısından iç ve dış denetimciler tarafından denetlenir. Ayrıca okul yönetimi her zaman  denetime hazırdır. Mutfakta temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinde kullanılan maddeler dünya çapında onay görmüş firmalardan seçilir. Günlük dezenfeksiyon işlemleri düzenli olarak kayıt altına alınır.

 

Mönüler SOFRA proje müdürü, baş aşçısı, öğrenci temsilcisi, Okul Aile Birliği temsilcisi, okul doktoru, okul yönetimi temsilcisi ve bir öğretmenden oluşan Yemek Komitesi tarafından hazırlanır. Yemekler 6 kaptan 4 kap seçmeli şeklindedir. Mönü değişikliklerinde yemek komitesinin onayı gereklidir.

 

SOFRA A.Ş. her gün ürettiği gıdalardan örnek alarak 72 saat süre ile saklamak zorundadır. SOFRA A.Ş. olası zehirlenmelerde zarara uğrayana ve SSK kurumuna karşı sorumludur. Hazırladığı yemeklerin ve sunduğu hizmetin Türk Gıda Mevzuatı'na uygunluğunu taahhüt eder. Firma yemek hizmetini personelinden kaynaklanan nedenlerle aksatmamayı garanti eder. Okulda servis verdiği kişilere verebileceği zararlardan doğacak tazminat taleplerini teminat altına alır. Poliçe limiti 1,000,000 GBP'dir.

 

Yemek Hizmeti Veren Firmanın Yükümlülükleri:

 

  • Firma, sıhhi ve hijyenik koşullarda pişirilen yemeği okulun belirttiği saatlerde servise sunacaktır.
  • Hizmeti kaliteli ve profesyonel elemanlarla yürütecektir.
  • Okulda bir ya da birkaç uzman personel bulundurarak hizmetin aksamadan yürütülmesini ve okulla ve firmayla iletişimin bu kişiler aracılığıyla yapılmasını sağlayacaktır.
  • Okulda bulunan personelini haftada en az bir kez denetleyecektir.
  • Personelinin giysilerini temin edecektir.

 

Okulun Yükümlülükleri:

 

  • Yemek Komitesi tarafından hazırlanan mönüyü tetkik edip onaylayacaktır.
  • Tabldot sayısını bir gün önceden firma yetkilisine bildirecektir.
  • Mesai yemekleri için mesaiye kalacak personelinin sayısını firmaya en geç 16:00’ya kadar bildirecektir.
  • Mutfak ve yemek yeme yerini Türk Gıda Mevzuatı ve Umumi Hıfzısıhha Kanunu çerçesinde yapılacak denetimlere hazır bulunduracaktır.