ÜAL’de IB Programı

ÜAL olarak 2014-15 öğretim yılının başından bu yana IB Diploma Programı (IBDP) sunma yetkisine sahibiz.

IBDP Türkiye’de 38 okulda, dünya genelinde 149 ülkede 2878 okulda sunulan bir program. Üniversite yaşamına mükemmel hazırlık sağladığı için dünyanın en önde gelen üniversiteleri tarafından kabul ediliyor, küresel şirketler gibi işverenler tarafından da takdir ediliyor.

Bu program denge, derinlik ve genişlik bileşimi sunuyor, çünkü öğrenciler altı farklı disiplinden altı konu seçebiliyor, bunların üç tanesi Yüksek Düzeyde (HL) alınıyor ve Standart Düzeye (SL) kıyasla daha geniş bir konu yelpazesi veya SL’deki bazı konularda daha fazla derinlik içeriyor.

Grup
Disiplin
Öğrencinin ana dilinde Dil ve Edebiyat
Okulda öğrenilen dilde Dil Öğrenimi
Bireyler ve Toplumlar
Fen
Sanat veya yukarıda belirtilen gruplardan birinde uzmanlık

Ayrıca aşağıda açıklanan temel kuralların yerine getirilmesi gerekiyor:

• Geniş Kapsamlı Ödev: Öğrencinin IB’nin listesinde yer alan disiplinlerden birinde seçtiği bir konu hakkında gereken tüm akademik geleneklere uygun şekilde yazdığı araştırma ödevi.
  • Bilgi Kuramı: Çeşitli disiplinlerde ve günlük yaşamda düşünme ve kavrama türlerinde etkinlikler ve fikir yürütme dersi.
  • CAS – Yaratıcılık, Eylem, Hizmet:  Topluma katılma, güzel sanatlar ve fiziksel veya organizasyon/işbirliği alanlarında sınıf dışında düzenlenen etkinlikler dersi.

IBDP öğrencilerinden disiplinler arasında ve kendi yaşamları ile okulda öğrendikleri arasında bağlantılar kurmaları, birden fazla dilde iletişim kurabilen kendi kendine öğrenebilen kişiler olmaları, kendi kültürlerinden farklı kültürleri anlamaları ve daha barışçı, sürdürülebilir ve adil bir dünya kurmakta etkin rol almaları bekleniyor.

ÜAA’da Sunulan IBDP

ÜAL’de sunulan IBDP üç paketten oluşuyor: Mühendislik, Yaşam Bilimleri ve Yönetim.

Not: 2016-2017 Eğitim ve Öğretim Yılından itibaren IB öğrencilerinin ne 3. Grupta Tarih SL ya da İşletme Yönetimi SL seçeneklerinden birini, Grup 4’te ise Fizik SL ya da Spor ve Egzersiz  Bilimi seçeneklerinden birini seçebileceklerdir.

Grup
Mühendislik
Yaşam Bilimleri
Yönetim
Türkçe SL
İngilizce SL
İngilizce HL
20. Yüzyılda Türkiye SL
Kimya HL
Fizik HL
Matematik HL
Fizik HL
Biyoloji
İktisat HL

IBDP öğrencileri ayrıca Geniş Kapsamlı Makale için araştırma ödevi yazıyor ve TOK ve CAS etkinliklerine ve fikir yürütmelerine katılıyor.

ÜAL'de IB öğrencileri, her yıl yenilenen yayınlanmış performans kriterlerine, mülakatlara ve öğretmenlerin tavsiyelerine göre seçiliyor.

IB’nin Avantajları

• Belirsiz ve karmaşık gelecekte yaşam boyu öğrenmeye daha iyi hazırlanmak.
  • Yurt dışındaki en önde gelen üniversiteler tarafından kabul edildiği için çoğu durumda pek çok derste ileri konumda olmak ve bazı durumlarda erken mezun olmak.
  • Türkiye’deki en iyi özel (vakıf) üniversitelerin sunduğu mali ve akademik avantajlar.

IB programlarının etkisi üzerine yapılmış araştırmalarda elde edilen başlıca bulgular

Ayrıntılı bilgi için:

MOSS’taki IB bölümünü ziyaret edebilirsiniz

IBO’nun kendi sitesini ziyaret edebilirsiniz: http://ibo.org/diploma/