Üsküdar Amerikan Lisesi’ni diğer okullardan farklı kılan özellikler

1876 yılında kurulmuş olan okulumuz, Türkiye’nin en köklü okullarından biridir. Akademik hedeflerimiz ve öğrencilerimizden beklentilerimiz yüksektir. Ancak okulumuzun yüz elli yıla yaklaşan tarihi boyunca benimsediği ve en az akademik başarı kadar önem verdiği diğer bir unsur da özgür düşünebilen erdemli gençler yetiştirmektir. Okulumuzu çağın ve hatta geleceğin gereklerine göre sürekli geliştirirken, eğitim geleneğimizin temelinde yatan özgür düşünce prensibini, insani değerleri ve etik ilkeleri korumaya özen gösteriyoruz.

Hedefimiz; öğrencilerimizi akademik donanımı tam, özgüvenli, sosyal ve entelektüel açıdan gelişmiş, İngilizce’yi ardındaki kültürle birlikte, anadili kadar iyi bilen erdemli dünya vatandaşları olarak yetiştirmek.

Bizim hedefimiz; öğrencilerimizin kişiliklerine, yeteneklerine ve ilgi alanlarına en uygun üniversiteyi  seçmelerini sağlamaktır. Bu amaçla onları hem Türkiye’deki üniversite sınavında hem de yurt dışındaki üniversitelere kabul edilmekte başarılı olacakları şekilde hazırlıyoruz. Amacımız; öğrencilerimiz için yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda olanak yaratmak ve son aşamada kendileri için en uygun olan seçeneğe karar vermelerine yardım etmek.

Bu da tabii ki, akademik hedeflerimizin ve öğrencilerimizden beklentilerimizin yüksek olmasını gerektiriyor. Her öğrencimizi, potansiyelini en üst düzeyde kullanmaya teşvik ediyoruz ve bunun için gereken tüm desteği sağlıyoruz. Geçtiğimiz yıl okulumuzdan mezun olan ve üniversite sınavına giren 140  öğrencimizden 3’ü en başarılı ilk yüz, 28’ı ise en başarılı ilk bin öğrenci arasında yer aldı. Her yıl öğrencilerimizin yaklaşık %40’ı eğitimini yurt dışı üniversitelerde sürdürmeyi tercih ediyor. Bu yıl da öğrencilerimiz Oxford, Yale, Princeton, Harvard ve UPenn gibi seçkin üniversitelerden kabuller ve burslar aldı. Mezunlarımızın üniversite eğitimi için en çok tercih ettikleri fakülteler sırasıyla Mühendislik, Hukuk ve Tıp’tır.

Üsküdar Amerikan Lisesi’nin en ayırt edici özelliklerinden biri de, öğrencilerine özgür düşüncenin hakim olduğu demokratik, destekleyici ve dayanışmayı teşvik eden bir ortam içerisinde eğitim vermesidir. Gençler her alanda inisiyatif almaya ve sorumluluk üstlenmeye yüreklendirilir ve okulla ilgili karar süreçlerinde aktif olarak yer alır.

Üsküdar Amerikan Lisesi’nde öğrencilerimizin okuldaki sosyal etkinliklere de en az dersleri kadar önem vermelerini ve katılmalarını bekleriz. Öğrencilerimizin sosyal, kültürel ve entelektüel gelişimi çok önemli. Gün içerisinde ve okul sonrasında İngilizce ve Türkçe olarak gerçekleştirilen çok sayıda kulüp etkinliğinin yanı sıra özellikle “sosyal sorumluluk” çalışmaları, Üsküdar Amerikan Lisesi’nin köklü geleneğinin çok önemli ve doğal bir parçasıdır. Örneğin bu yıl Hazırlık sınıfı öğrencilerimiz, bir kardeş okuldaki 8. Sınıf öğrencilerine online özel dersler vererek meslek liselerine ve Anadolu Liselerine giriş oranlarını artırmaya çalışıyor. Yine bazı öğrencilerimiz kardeş ilköğretim ve ortaokul öğrencilerine İngilizce tiyatro, müzik ve resim çalışmaları yaptırıyor. Her yıl yüzlerce öğrencimiz buna benzer çok sayıda projede görev alır.

Üsküdar Amerikan Lisesi’nin en belirgin özelliklerinden bir diğeri de mezunlarının birbirlerine ve okullarına yaşam boyu duydukları bağlılık ve verdikleri destektir.